21 Mayıs 2012 Pazartesi

Mevlana'yı Konya'ya böyle davet etmiş!

Sultan Keykubat, ''Ey hakikat alemini aydınlatan güneş'' diye başlayan mektubuyla Mevlana'yı Konya'ya davet ediyor.

Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın kendisini Konya'ya davet ettiği mektubun el yazması kopyası, Konya Yazma Eserler Bölge Kütüphanesi'nde bulunuyor.

Zamanın savcısı konumundaki 1890'lı yıllarda yaşayan bir kişinin tuttuğu notlar arasında Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın kendisini Konya'ya davet ettiği mektubun el yazması kopyasının da yer aldığı eserler, torunları tarafından Konya Yazma Eserler Bölge Kütüphanesi'ne bağışlandı.

 

Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatı Bölümü Fars Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Adnan Karaismailoğlu, yaptığı açıklamada, kaynaklarda Sultan Alaaddin'in, Hz. Mevlana'nın babasını Konya'ya davet ettiğinin bilindiğini ancak şimdiye kadar konuyla ilgili daveti içeren yazılı bir belge bulunamadığını söyledi.

Yazma Eserler Kütüphanesi'ne bağışlanan metnin böyle bir yazının varlığını gösterdiğini belirten Karaismailoğlu, ''Sultan Alaaddin Keykubad'ın Hazret-i Mevlana Karaman'da iken gönderdiği tahriratın bir fıkrası. Mektupta yer alan ifadeler, olgun bir Osmanlı Türkçesiyle yazılmış'' dedi.

Karaismailoğlu, Sultan Alaaddin Keykubad'ın Mevlana Karaman'da iken gönderdiği mektubun bir paragrafı, orijinali olmasa da orijinal metnin yansıtılmışı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

''Alaaddin Keykubat'ın Mevlana'yı Konya'ya davet ettiği yönünde zaten ifadeler vardı. Bu mektup onun somut bir kanıtı. Mevlana'nın Konya'ya teşrif ettiğini anlatan yazılı bir metin yoktu. Bu mektup, 1890'lı yıllarda o zamanın önemli olaylarını şahsi defterine yazan zamanın savcısı konumundaki bir kişinin kayıtları. Orijinal bir metin olup olmadığı kesin değildir ama mektup somut kanıtlar içeriyor. Kaynaklarımız arasında bu mektup metinleri yer alacaktır. Mektubun bulunmasının, Mevlana ve ailesinin Konya'ya geliş yıl dönümü günlerine denk gelmesi de ayrıca önem arz ediyor. Hz. Mevlana ve ailesinin Konya'ya gelmesi ile Konya ve Anadolu önemli kazanımlar elde etti.''

Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin ise teslim edilen belgelerin içerisinde yakın tarihe ışık tutacak, zamanın savcılığı tarafından tutulmuş notların da mevcut olduğunu belirtti.

Zamanın savcısı konumundaki kişinin torunları tarafından 11 nitelikli yazma eser, 60 nadir matbu eser ile çok sayıda belge ve özel mektubun kütüphaneye bağışlandığını açıklayan Şahin, şöyle devam etti:

''Zaten bu ailelerin dedeleri müstensih (El yazması eserini el yazısıyla kopya eden kimse) görevinde bulunmuş. Bugünkü anlamıyla savcı diyebileceğimiz bir aileye ait belgelerdir. Belgeler arasında, Konya Valiliği'nden değişik yerlere yapılan yazışmalar, Kulu, Cihanbeyli yöresindeki iskanlar, hatta Hz. Mevlana ve babası Muhammed Bahaeddin Veled Karaman'da iken Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat'ın kendilerine gönderdiği mektubun bir kısmının el yazması kopyası dahi mevcuttur.''

-Mevlana Konya'ya davet ediliyor-

Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat, ''Ey hakikat alemini aydınlatan güneş'' diye başlayan mektubuyla Mevlana'yı Konya'ya davet ediyor.

Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'ne bağışlanan eserler arsında yer alan belgeye göre, Mevlana ve ailesinin Karaman'a geldiğini haber alan Sultan Keykubat, onlara olan saygı ve hürmetlerini göstermek amacıyla şunları yazıyor:

''Ey afitab-ı alemtab-ı hakikat! Elhamdulillah-i taala kereminizden bu kadar kurb-i menzilet husule geldi. Mezid-i atifetlerinden eminiz ki isti'cal-i kudum-i meymenet luzum-i kudsiyatlarıyla Konya şehri dahi ma'mur ve eşi'e-i hurşid-i cemalleriyle hane-i çeşm-i dil purnur ve mesrur olsa. (Ey hakikat alemini aydınlatan güneş! Elhamdülillah kereminizle bu kadar yaklaştınız. Büyük merhametinizle eminiz ki mübarek kutsi gelişinizde acele ederek Konya şehri dahi bayındır ve gönül göz bebeğimiz yüz güneşinizin parıltılarıyla nurlansa ve sevinse.''

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder